Navštíveno 1080x

Tak mám takovej dotaz - novostaba RD naproti našemu obydlí si šoupla k plotu nějaké tepelné čerpadlo a a to hučí jako kráva... Fakt to je takovej nepříjemnej hučivej průmyslivej zvuk.. Jde se proti tomu nějak bránit? Je nějaká tolerance hluku? :-( je to opravdu nepříjemné
máš hygienickou stanicí určenej maximální možnej hluk uvnitř budovy přes den a v noci. třeba v Praze v novostavbě bytovýho domu projektant musel navrhnout konstrukce a okna tak, aby v noci splnila maximální úroveň 25db (nebo 35db, ted si nejsem jistej) hned vedle hlavní silnice. 25db ti udělá i silnější vítr, takže jestli tohle hučí, tak budeš mít určo víc. cinkni si na krajskou hygienickou stanici a optej se na tu úroveň hluku. podle mě je to řešitelný
Domluva se sousedem asi nehrozi, co?
jen se teda dost divim, že to vůbec zkolaudoval jestli to bylo součástí novostavby, protože po náš chce hygiena ke kolaudaci měření i venkovních klimatizačních jednotek, který jsou dost tichý...
no právě to ještě není zkolaudovaný. Ten domek se teď dostavuje a to čerpadlo je novinka na stavbě..
Venkovní hluk: Den 50dB, Noc 40dB
Vnitřní hluk: Den 40dB, Noc 30dB
Ale nejlépe tu hygienu, jak psal Luke.
uz nemam co bych dodal, tak snad jen drzim palce at to dobre dopadne :o)
no tak to já taky :-D díky kluci. Skočím na hyjenu
narizeni vlady par. 12, zakon148/2006 Sb.
je to sice o vibracich, ale to je prevleceny hluk :-) pokud je to navic na vyrazne frekvenci, snizuji se limity o dalsich 5dB
Hlavně mám dojem, že ještě před tím, než začali stavět, za tebou museli přijít s projektem, neb jsi účastník stavebnmíého řízení a ty jsi měl možnost v zákonně lhůtě nahlídnout do veškeré dokumentace na SÚ a ohl jis se dotazovat či rozporovat.
To samé jsem řešili my a nakonec po několika diskuzích není systém vzduch voda, ale voda voda (z vrtu) a je klid:-)
bohužel nejsem účastník řízení - jsem přes ulici..
tak už sem zjistil . je to nějaké čerpadlo vzduch -vzduch.. nechápu... protože domek má tak 250m2 zastavěnou plochu, 2 patra a tohle je skoro řekl bych nejhorší systém co tam mohli dát... no a rambajs jako prase.. posuďte sami... i to blbě vypadá

no vypadat to vypada desne :-D takovou hujdu jakousi k novymu baracku :-D a jeste tak picovsky umistit...no cement :-D
No ja, tak tady je ještě další problém - to, že zařízení je uloženo de facto v rohu, tak na hlubokých kmitočtech bude dle mého odhadu přidávat nejméně 3, ale spíše 6dB!! je to akustická záležitost se vším všudy.
Řešení je se domluvit, že to buď obestaví izolačním materiálem a nebo přemístí, což nevidím jako reálné.
Zrovna minulej tejden sem to řešil s jedním prodejcem tepelnejch čerpadel. Lidi šetřej a koupěj s*áč, co hučí, no.
Řešení je jednoduchý: zavolat hygienu. Změřej a většinou naříděj vypnout. Prej Tam má s tímhle problémem několik lidí do měsíce :D
no v první chvilce sem si myslel, že to je trafostanice :-D
tak v tom baráku bych nechtěl bydlet, když to slyšíš i přes ulici.
i kdybys byl účastníkiem řízení, tak o tomhle se nedozvíš, v projektu ke stavebnímu řízení tyhle věci nebejvaj vyspecifikovaný. nicméně neboj se toho, kontaktuj hygienu, oni ti poradí, stejně tak bych skočil na stavební úřad a hlavně se snaž všechno podávat písemně...
oni tady dneska byly zastupci dodavatele té stavby a zástupce výrobce toho čerpadla... no jak slyšeli, že chceme měření tak už rovnou zítra začnou dělatnějakou bariéru nebo co.. tak sem na to zvědavej
ale kua já vůbec nechápu, jak si někdo může dobrovolně takovou kraksnu hlučnou k baráku dát. baréře nevěř, to by museli to čerpadlo komplet opláštit
asi nějaké propaganda projektanta .... na neznalého investora kterýmu to vychválil do oblak..
Luke,
kuwa,
přeci kažřdej včetně malých dětí na projektu jde po několika zásadních věcech a mezi ně patří i potenviální zdroje hluku, zápachu,znečištění a pod ...takže já osobně jsem se hned zaměřil na sousedově prpjektu na pár věcí mj i na to, kde a jestli má počítáni s t.č. A měl,. A se stejným. Proběhla přátelská diskuze, zašel jsem na S.Ú., nechal si předložit PD a viděl jsem, že se počítá s takovým a makvým konkretním typem. Zašel jsem o patro níže a na dalším odboru si zjistil hyg. normy - pro ložnice tuším (už 2 roky to je ) 37dB. A to za určitých podmínek, které nyní nemohu komentovat, aby nepsal bláboly. Jdu za sousedem a tohle mu vykládám. A výsledek? je klid a pokoj, uznal sám, že i jeho by to rušilo, udělal optření a je vymalováno.
Musíš být předpojatej ke všemu a ve všem hledat problém, protože si uvědom, že tam budeš aspoň 40 let hnípat a mít tohle v noci za hlavou, no nazdar. Jediná výhoda všeho je, že v létě, když se větrá i v noci, se netopí, tudíž to nehučí:-)
Más možnost se bránit i dnes, ale sežeň si napřed informace - o výrobci, od něj TTD od zařízení a pak normy, navštiv souseda, upozorni ho předem, že tehdy a tehdy si necháš udělat měření z obavy před hlukem a v klidu s ním prober možnosti - od opláštění počínaje, přes demontáž a umístění jinam. Ale jak vidím, on to záměrně směruje do ulice, kde se předpokládá určitá míra hluku, aby byl tzv. objektivně krytý.
zdeny: a já snad někde píšu, že není možnost se bránit? vždyt píšu to samý co ty, jen ne každej je v tom tak zběhlej a nechá se prostě odbejt. řeči o malých dětech si myslim nejsou na místě.
dneska už je celkem běžný, že projekt přikládanej k územku a stavebku už je v podstatě v podrobnosti realizační dokumentace, ale rozhodně to není pravidlo.
btw noční hluk pro ložnici 37dB? když v Praze je pro místnosti pro pobyt denní limit 35dB a je uplně jedno jestli z ulice nebo vnitrobloku? v takový ložnici bych spát nechtěl...
na nějaký údaje od výrobce bych se i vykašlal. máš hlukový limity, nech si změřit hluk přes den a v noci, tohle bohatě stačí...dám ruku do ohně za to, že to nevyhoví...
Luke_288:
no vidíš, Pražáci mají zase výjimky :-)
Já říkám, že je to už dva roky, ale opravdu mám dojem, že se bemýlím a je to 37dB pro noc. Nakonec, kdo to potřebuje, zjistí si to.
Já jsem chtěl jen říct, že u takovýchto závažných věcí, jako je stavba RD vedle mě,je potřeba být tak maximálně ostražitý a podezíravý, jak to je jen možné. protože jak jednou něco schválíš podpisem, je konec a nic a nikdo ti pak nepomůže.
K tomu výrobci? já bych to tak striktně neodsuzoval, děláš rychlý závěry, protože když výrobce něco garantuje v data sheetu a není to pak v praxi plněno (zjistíš právě externí firmou), máš v ruce dvojitou zbraň - jednak proti výrobci samoznému a jednak přes hygineu.
Mj.v Rakousku v satelietch je používání tepelných čerpadel vzduch vopda Z A K Á Z Á N O !! Aspoň tedy v oblasti Linze, kde bydlí kolega z firmy a řešil to. Prostě, zase jsou kušáci okousek před námi, tak jako v regulaci používání motorových sekačeka pil a v tzv. pampeliškové vyhlášce". (mj, za to bych se rval do strhání těla, kdyby někfo upravil legislativou boj proti hovadům, co mají v zahradách tenhle žlutej hnus, co zahluší všechno). A není to jen o tom, ale taky např. alergie, stejěn, jkao na rostlinu pod názvem bršlice kozí noha. Ta údajně je schopna přežít jadernou katastrofu a zregenruje.

06.05.2010, 15:36 |
TROY OT - ale to vypadá jak větrák pro atomovej kryt ). Nepěstujou v podzemí hulení? )
nedělám rychlý závěry. ve stavařině se pohybuju, živíme se stavebním inženýringem a realizací.
ten podpis o kterým mluvíš taky není nijak podstatnej (pokud máš na mysli účast ve stavebním řízení), protože do stavebka uvedu něco, pak udělám změnu stavby před dokončením a ve finále tam bude uplně něco jinýho. proto mi přijde nadbytečný zjišťovat si výrobce čerpadla který je uvedený v projektu pro stavební povolení.
navíc i když podepíšeš souhlas, tak tvuj podpis nenahrazuje to, že nemusí daná stavba dodržovat vyhlášky a nařízení vlády...

07.05.2010, 12:44 |
xSam Trochu se sem vetřu s prominutím.
Mám podobný problém, ale se psem souseda. Je to nějakej loveckej pes a zavírají ho do kotce a v tom kotci doopravdy hodně skučí a to neustále. Je to až k nevíře, ale vydrží to bez přestávky celej den. Je od mé zahrady vzdušnou čarou asi 3 metry a je to neskutečnej opruz, když si člověk chce v klidu na zahradě odpočinout, popovídat a vypít kafe.
Když jsem za sousedama byli, tak nás poslali do pr...
Řešit tedy taky přes hygienu?
s timhle podle mě neuspěješ. u zdroje hluku jde většinou o plnění nočních limitů, přes den to skoro vždycky vyhoví. asi smůla na sousedy. mě samotnýho sere, když náš vlastní pes 3x za den štěkne, hned ho okřiknu...